banner-image
Забавни игри с йога топка

Знаете ли, че с една обикновена гимнастическа топка можете да забавлявате детето в домашни условия, а освен забавно, това може да бъде и полезно.

Типичната топка за упражнения варира по размер, но е направена от един и същ надуваем гумен материал. Топките за упражнения често се рекламират като полезна и сравнително евтина опция за режими на тренировки за възрастни. Ами децата? Защо терапевтите често използват тренировъчна топка в терапията си с дете? За каква цел служи?

Топката за упражнения спомага за мултисензорни нужди

За дете със забавяне или нарушения в сензорната интеграция, топка за упражнения осигурява благоприятна стимулация. Това може да включва проприоцептивна стимулация (т.е. подскачане в горната част на топката, повдигане на топката отгоре, удряне на топката и т.н.), тактилна стимулация (т.е. усещане на гладката текстура на топката), вестибуларна (т.е. балансиране в горната част на топката, подскачане или преобръщане от топката) и слухова (т.е. слушане на звуците на топката при удар или отскачане от пода).

Играта с голяма гумена топка изисква известна мускулна сила

Хвърлянето, ритането, подскачането или тупането върху топката е чудесен начин детето да освободи малко енергия и да тренира цялата мускулатура на тялото.

Топката е чудесен посредник за социална интеракция

Тъй като е гигант, детето трудно може да я контролира само, и това ни отваря чудесна възможност да комуникираме и да се забавляваме заедно.

Това е инструмент за подобряване на грубата и фината моторика

Всички физически взаимодействия с топката изискват двигателни умения от груб и фин двигателен характер: хвърляне с ръце, удари на топката на земята, вдигане на топката от земята, лягане върху топката, ритане на топката във въздуха и т.н. Всички тези активности подобрявст цялостното двигателно развитие на детето.

Топката за упражнения може да подпомогне когнитивното развитие

Ефективната игра с топка за упражнения, ангажира мозъка на детето, включително решаване на проблеми, вземане на решения, емоционална регулация, краткосрочна и дългосрочна памет, внимание и т.н.

Забавлявайте се! Топка за упражнения е чудесен начин да уловите интереса на детето към терапевтичната сесия, защото е забавна, интерактивна и може да се използва по безкраен брой начини, за да се предотврати скуката.

Топката за упражнения е прекрасно средство за терапия за деца от всички възрасти. Въпреки това, преди да започнете, винаги обмисляйте безопасността на детето. Когато му предложите определена игра, следете внимателно за неговата реакция и ако то се изплаши или покаже, че не му е приятно, сменете играта или опитайте пак по-късно.

Ето и нашите предложения за игра с йога топка

  1. „Напред-назад“ – слагате детето по корем върху топката, сядате на пода срещу детето, хващате двете му ръце и дърпате леко напред, след това бутате леко назад. Вербализирате „напред-назад“. Тази игра е много подходяща за насърчаване на очния контакт и стимулиране на вербална комуникация.

2. Скок-скок – слагате детето седнало върху топката, заставате зад него, слагате длани около кръста му и помагате на малчугана да подскача. Децата се забавляват много!

3. Топка- Барабан – използвайте топката, за да покажете ритъм на детето. Бум-Бум, Бам-Бам-Бам и така усложнявайте ритъма, който детето трябва да повтори.

Бонус! Може да използвате топката вместо стол. Докато детето пише домашни, рисува или прави пъзели, заменете стола с топката. Краката на детето трябва да опират пода. Този начин на седене помага за развиване на коремните мускули, които са изключително важни за оформяне на правилна стойка при учене.

Доигра ли ви се вече?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

logo

Да стигнете до нас е лесно!

АВА център за деца с аутизъм „Покажи ми как“ се намира на много комуникативно място с удобен обществен транспорт. Можете да стигнете до нас с автобуси № 83, 88, 120 и трамвай № 10. Намираме с в непосредствена близост до Метростанция „Витоша“ до Мол „Парадайз“. Ако пътувате с личен автомобил, можете да се възползвате от паркоместа за престой непосредствено до входа на центъра.

  • гр. София, 1407, кв. Хладилника, ул. "Сребърна" №14
  • тел.: +359 897 92 18 92
  • E-mail: aba@pokajimikak.bg