banner-image
Сензорни игри у дома – част 2

Продължаваме с идеите за лесно изпълними сензорни игри у дома и първото предложение е за игра с вода.

Започна затопляне на времето, така че не се колебайте да поиграете с вода на терасата или на двора. Подготвeте различни по големина и допир камъни, които децата да сложат на  дъното на тяхното „блато“ или „езеро“. Можете да потопите и различни формички на жаби, листа и рибки.

Втората игра е много полезна за родителите, които искат да включат децата в пролетното почистване. Казваме на детето, че е време да се почистят всички играчки.

Намираме различни на допир четки и гъби за различните предмети. Особено забавна за детето е пяната, която се образува, когато потопим голяма гъба в сапунена вода.

Този тип дейности са полезни и когато искаме да научим детето да изпълнява последователност от действия /моторно планиране/: Първо измивам играчките с гъба, после изплаквам с вода и накрая подсушавам.

Понякога планирането и изпълнението на няколко последователни дейности е трудно за дечицата с нарушения в развитието. Игри като тази съчетават в себе си полезността и забавлението – детето е позитивно подкрепено, а мотивацията е висока.

Третото ни предложение е игра с ориз, захар или сол.

Единственото което ви трябва е кутия с капак, малко захар и няколко парчета хартия. Подаваме различни модели изображения, които детето трябва да повтори.

Друго забавно занимание е играта с пяна за бръснене:

Оставете детето да я усеща между двете длани, да я нанася върху различни повърхности, да прави „сняг“, като започне да пляска, а пяната се разпръсква на малки „снежинки“. Размажете пяната върху огледало и после рисувайте с пръсти. Пригответе няколко малки чаши или фунийки от хартия и направете сладолед.  За най-малките ще е интересно да сложите блестящи формички или брокат в пяната.

Идеите и възможностите да се забавлявате са много. Започнете с едно и следвайте детето.

Винаги имайте предвид, че някои дечица са по-чувствителни, когато говорим за сензорни игри. Те не обичат да се цапат или мокрят. При тях трябва да подхождаме без натиск и постепенно да изгражда ме толерантност към определени стимули. Не прекалявайте и с времетраенето на този вид занимания, защото е възможно да натоварим нервната система на детето с много сензорна информация.

Играйте смело и се забавлявайте!

Не пропускайте и нашите предложения за сензорни игри с пластилин: Сензорни игри у дома – част 1.

За физически забавления вижте тези идеи: Забавни игри с йога топка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

logo

Да стигнете до нас е лесно!

АВА център за деца с аутизъм „Покажи ми как“ се намира на много комуникативно място с удобен обществен транспорт. Можете да стигнете до нас с автобуси № 83, 88, 120 и трамвай № 10. Намираме с в непосредствена близост до Метростанция „Витоша“ до Мол „Парадайз“. Ако пътувате с личен автомобил, можете да се възползвате от паркоместа за престой непосредствено до входа на центъра.

  • гр. София, 1407, кв. Хладилника, ул. "Сребърна" №14
  • тел.: +359 897 92 18 92
  • E-mail: aba@pokajimikak.bg