banner-image
Как да сме сигурни дали забавянето в развитието на детето сигнализира проблем

За повечето родители времето лети толкова неусетно, че в един момент държат в ръцете си своето новородено бебе, а в следващия то расте и се развива пред очите им с бързи темпове. Много от родителите също така се тревожат за физическото и ментално развитие на своето дете и следят за знаци дали всичко се случва според очакванията. Те често обсъждат и сравняват прогреса на своите мъници при пълзенето, прохождането, проговарянето и други постижения на развитието.

Всяко дете върви по стълбицата на развитието със свое собствено темпо. Малко или незначително забавяне в даден етап не е причина за притеснения, но ако все по-често сравнявате своето дете с връстниците му на детската площадка и откривате, че не се справя наравно с тях в множество области, не се паникьосвайте, а прочетете следващите редове. В статията ще се опитаме да отговорим на въпроса как могат родителите да са сигурни дали техните притеснения за забавяне в развитието са неоснователни и детето бързо ще навакса затрудненията или са повод да потърсят консултация със специалист.

Какво представлява забавянето в развитието?

За да се определи дали детето просто се движи със свое собствено темпо или наистина трябва да се обърне внимание на някоя област от развитието, повечето специалисти по ранно детско развитие следват определен протокол за оценка. Той е съставен на базата на множество научни изследвания за уменията, които очакваме от детето на определена възраст. Важно е да се знае, че тези инструменти се усъвършенстват и критериите за проследяване на детското развитие постоянно се актуализират.

За всеки етап има възрастов критерий, при който множество от децата постигат дадено умение, например пълзене, ходене, първи думи, разпознаване на частите на тялото, игра „наужким“ и др.

Детското развитие се разглежда в няколко основни области:

 • Когнитивно развитие
 • Социално и емоционално развитие
 • Език и реч
 • Груба и фина моторика
 • Адаптивни умения

Много от тестовете за проследяване на детското развитие съдържат индикатори още от първите месеци след раждането и достигат до предучилищна и начална училищна възраст.

Как да разпознаем забавянето в развитието?

Всяко дете е различно и понякога това, което помага на едно семейство при усвояването на дадено умение, не помага на друго. Сравняването на едно дете с друго не винаги е най-добрият метод за точна оценка. Скалите на развитието направляват специалистите и родителите при  очакваните поведения в определен времеви прозорец. Знаците за забавяне могат да се наблюдават в различна възраст и да имат различна изява. С израстването всяко дете следва да развие и изгради комплексни умения в множество области. Понякога нарушенията в развитието засягат повече от една област и когато притесненията на родителите засягат по-широк времеви интервал, множество области на развитието или отпадане на вече усвоени умения, тогава си струва да се вгледат по-детайлно в специфичните прояви на затрудненията.

Има някои предупредителни знаци, които могат да алармират за по-сериозен проблем, различен от това, че детето се движи със свое собствено темпо. Списъкът на прояви далеч не изчерпва възможната поведенческа изява на нарушенията в развитието, но все пак очертава най-често срещаните притеснения на родителите, на които не е излишно да се обърне внимание от специалист.

Поведенчески прояви:

 • Прояви на агресия към другите
 • Самонараняване
 • Повтарящи се движения на различни части от тялото
 • Липса на социални интеракции
 • Липса на очен контакт

Обща моторика:

 • Тромавост
 • Липса на координация между око и ръка
 • Скованост или отпуснатост на крайниците

Зрение:

 • Втренчване в необичайни визуални стимули
 • Обръщане на главата на една страна, докато детето гледа към обект
 • Поставяне на предмети много близо до очите
 • Детето не посяга към предмети и играчки

Слух:

 • Не реагира на вербални инструкции
 • Не проговаря или речта се развива бавно
 • Предпочита да слуша с едното ухо
 • Говори много високо или крещи

Докато някои от тези прояви могат да сигнализират за леко нарушение, заболяване или друг медицински проблем, тяхното съчетание може да говори за сериозно нарушение на детското развитие.

Какво причинява забавянето в развитието?

Забавянето в развитието може да се дължи на множество фактори. Някои от най-често срещаните са:

 • Генетични фактори (напр. Синдром на Даун, Синдром на чупливата X хромозома и др.)
 • Медицински състояния – също могат да доведат до задръжки в развитието. Някои от тези състояния действат още преди раждането и могат да увредят зрението, слуха или мускулите.
 • Травми или нараняване преди, по време или скоро след раждането.

Какво могат да направят родителите?

Всеки път, когато родителите имат някакво притеснение за развитието на своето дете, най-подходящата първа стъпка е да се обърнат към педиатъра, който проследява развитието му още от раждането и с негова помощ да се проведат необходимите изследвания, които да отхвърлят евентуални заболявания или медицински състояния, на които може да се дължи изоставането в развитието (напр. изследване на слуха, на зрението и др.).

Следваща съществена стъпка е да се потърси консултация със специалист по ранно детско развитие (клиничен или детски психолог, поведенчески терапевт, логопед или ерготерапевт в зависимост от сферата на притеснение на родителите). За добра практика в областта се смята обследването при специалист да включва скрининг и оценка на развитието със стандартизирани и наложени в научната област инструменти, които са подходящи за възрастта на детето.

Много родители се плашат от консултацията с детски психиатър, но именно това са специалистите, които са най-добре подготвени да откриват и диагностицират нарушенията в детското развитие още от най-ранна възраст.

И като заключение, родители, никога не забравяйте, че дори и при наличие на затруднения в развитието на вашето дете, подходящата терапия още при най-ранните признаци, е неговият най-добър шанс за преодоляване на затрудненията и възможност да расте щастливо и все по-справящо се.

Прочетете още: Кога да се обърнем към ABA терапевт

Предимствата на Приложния поведенчески анализ (ABA) при терапията на деца с аутизъм

1 comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

logo

Да стигнете до нас е лесно!

АВА център за деца с аутизъм „Покажи ми как“ се намира на много комуникативно място с удобен обществен транспорт. Можете да стигнете до нас с автобуси № 83, 88, 120 и трамвай № 10. Намираме с в непосредствена близост до Метростанция „Витоша“ до Мол „Парадайз“. Ако пътувате с личен автомобил, можете да се възползвате от паркоместа за престой непосредствено до входа на центъра.

 • гр. София, 1407, кв. Хладилника, ул. "Сребърна" №14
 • тел.: +359 897 92 18 92
 • E-mail: aba@pokajimikak.bg