banner-image
Предимствата на Приложния поведенчески анализ (АВА) при терапията на деца с аутизъм

Множество изследвания в световен мащаб доказват, че децата, при които е използван Приложен поведенчески анализ (ABA), показват подобрения в коефициента на интелигентност, езиковите умения и учебния успех. Някои от децата даже успяват да преминат от специализирани в обикновени училища (Lovaas, 1987; Peters-Scheffer et al., 2011).

Методът води до усвояване на нови умения и намаляване на рисковите поведения.

Прави ученето лесно

Процесът на учене се разделя на лесни за постигане стъпки. Всяко умение се усвоява, като на детето се дава възможност да го прави многократно, докато го овладее и използва самостоятелно в ежедневието си.

Детето е мотивирано

Терепевтът е обучен да открива дейностите, които радват детето, и ги използва, за да го мотивира по време на обучението. Този подход е познат като позитивно подкрепление. 

Напредъкът е измерим

Ключов момент от подхода е постоянното измерване и оценяване на напредъка на детето, за да се проследи дали той е ефективен; ако не е, натрупаните данни предоставят достатъчно информация, за да се избере друг работен план за терапията на детето.

Практични и лесно приложими умения

Уменията, на които се обучават децата, могат да бъдат непосредствено приложени и са от полза в ежедневието им. 

В подкрепа на родителите

Родителите са изключително важна част от прилагането на метода. Терапевтите не само обучават децата на нови умения, но осигуряват на родителите способи за подпомагане на децата в тяхното учене и справяне, които могат да подобрят в голяма степен ежедневието на семейството.

Прочетете още: Кога да се обърнем към АВА терапевт

Как да сме сигурни дали забавянето в развитието на детето сигнализира проблем

2 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

logo

Да стигнете до нас е лесно!

АВА център за деца с аутизъм „Покажи ми как“ се намира на много комуникативно място с удобен обществен транспорт. Можете да стигнете до нас с автобуси № 83, 88, 120 и трамвай № 10. Намираме с в непосредствена близост до Метростанция „Витоша“ до Мол „Парадайз“. Ако пътувате с личен автомобил, можете да се възползвате от паркоместа за престой непосредствено до входа на центъра.

  • гр. София, 1407, кв. Хладилника, ул. "Сребърна" №14
  • тел.: +359 897 92 18 92
  • E-mail: aba@pokajimikak.bg